Många kommuner har dålig koll på sitt dricksvatten.

dricksvatten
Varje år rapporterar kommunerna sina kontroller av de egna dricksvattenanläggningarna till Livsmedelsverket. Men bara drygt hälften av de anläggningar som bör kontrolleras årligen blev kontrollerade i fjol, enligt Livsmedelsverkets genomgång.

Sanktioner utfärdades efter fyra procent av alla kontroller och kokningsrekommendationer som berörde 33 253 personer under totalt 635 dygn utfärdades också.

“Nuvarande nivå på myndigheternas kontroll är oacceptabel”, bedömer Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord.
Källa Livsmedelsverket

 

Stora brister i vattenrening.

Stora-brister-i-vattenrening

Minst 1,8 miljoner svenskar dricker ytvatten som inte renats mot parasiter med den teknik
som Livsmedelsverket rekommenderar. Det visar en unik kartläggning som SvD gjort. De
flesta vattenverken har ännu inte ens testat om deras vatten innehåller parasiten Cryptosporidium som nyligen lamslog Östersund.

Den 11 september 2008 rapporterade vårdcentralen i Lilla Edet om ett misstänkt utbrott av magsjuka. Ett välskött vattenverk och ett ledningsnät i gott skick hjälpte inte. På Fuxernaskolan gapade snart bänkraderna tomma och arbetsplatser dränerades på personal. För Mariette Axelsson som är kostchef inom äldrevården var det rena mardrömmen.

–Jag blev jätteskraj och orolig. Jag ansvarar för maten som lagas till äldre som ofta är multisjuka, klena och försvagade av medicinering. Blir de magsjuka kan allting hända, säger hon.

Utbrottets snabba förlopp och knivskarpa geografiska avgränsning gjorde att misstankarna snabbt riktades mot det kommunala dricksvattnet. På ett gym blev nästan alla sjuka efter att ha klunkat i sig vatten. Snart låg 2400 personer nedbäddade. Det motsvarar en tredjedel av alla som får kranvatten från ytvattenverket i Lilla Edet.

I Lilla Edet var orsaken i första hand calicivirus som orsakar kräksjuka. I vinterns stora utbrott i Östersund var det istället parasiten Cryptosporidium. Nyligen rapporterade Smittskyddsinstitutet att man hittat Cryptosporidium i mer än vart tionde prov som tagits i landets största ytvattentäkter. Att det kan finnas parasiter i vattnet är dock ingen nyhet för ansvariga i vattenverken.

– De flesta vet att det här kan förekomma, men att det kunde bli så här ohanterligt kunde ingen tro, säger Lena Söderberg, vd vid Svenskt vatten. En förklaring till att så många saknar skydd mot parasiter är att det svenska vattnet har varit så bra, tror hon.

– Vi är lite aningslösa. Trots kännedom om att parasiter kan finnas i vattnet tar 21 av de 30 vattenverken inte några prover alls för att undersöka om vattnet som levereras ut till hushållen innehåller Cryptosporidium. Och av de som tagit prover har ungefär hälften bara gjort detta vid ett fåtal tillfällen, eller låtit analysera för små mängder.
Källa SvD

 

Många ännu sjuka efter parasitutbrott.

CryptosporidiumMånga som blev magsjuka i parasitutbrottet i Östersund och Skellefteå vintern 2010–2011 har fortfarande diarréer, magont och ledvärk. Forskare befarar att de drabbade har fått förändrad tarmflora som kan ge långvariga besvär.
De flesta av de omkring 47 000 personer som smittades av parasiten Cryptosporidium sedan de druckit av kommunens dricksvatten var på benen igen efter några dagar. Men fortfarande har många hälsoproblem.
– Våra beräkningar två år efter utbrottet visar att det kan röra sig om närmare 3 000 personer som har fått bestående magproblem, säger Johan Lindh, som är parasitolog vid Uppsala universitet.

Johan Lindh och hans kolleger har därför gjort en enkätundersökning bland 3 250 slumpvis utvalda boende i Östersund och Skellefteå. De har fått svara på frågor om sin hälsa vid fyra tillfällen efter parasitutbrottet.
– Efter ett halvår hade de som varit magsjuka två–tre gånger större risk att ha magbesvär än de som inte insjuknade, säger Johan Lindh, som presenterade sin enkätstudie vid en parasitkonferens i Uppsala. De vanligaste symtomen är vattniga diarréer, magont, stela leder, nedsatt aptit och viktminskning. Hos vissa påminner symtomen om sjukdomen IBS, irritable bowl syndrome, eller irriterad tarm.

Utbrottet av Cryptosporidium i Östersund och Skelleftå är de största i Europa. Orsaken till utbrottet i Norrland var troligen att avloppsvatten från flerfamiljshus leddes rakt ut i en sjö där dricksvatten hämtas.

• Mikroorganismen Cryptosporidium finns i över 20 olika arter hos både människor och djur i hela världen. Den är en parasit, den måste ha en värd för att kunna föröka sig.
• Den överlever i månader, och är tålig mot klor i reningen av dricksvatten.
• Den drabbade får vattniga diarréer, buksmärtor, illamående, huvudvärk och feber. Sjukdomen går vanligen över inom en till två veckor. Den enda behandlingen som finns är vätskeersättning.
Källa Folkhälsomyndigheten